FIBA Şampiyonlar Ligi temsilcimiz Bahçeşehir Koleji Round 16 J Grubu ikinci maçında Litvanya takımı Rytas Vilnius’a konuk oldu. İkinci maçta da ikinci yarıda vites attıran ve galibiyet için baskılı bir hücum sergileyen Kırmızı Ejderhalar istediğini yakalayamadı ve Litvanya deplasmanından 95-88 mağlup ayrıldı.

Maça, ev sahibi takım Rytas Vilnius Martynas Echodas, Marcus Foster, Elvar Fridriksson, Gytis Radzevicius, Jarvis Williams beşlisi ile, Bahçeşehir Koleji ise Langston Hall, Muhammed Baygül, Jamar Smith, Berkay Candan, Jerry Boutsiele beşlisi ile başladı.

Maçın ilk hücumu Bahçeşehir Koleji ile başladı ve maçın ilk sayısı da Marcus Foster’dan geldi. Maçın ilk dakikaları her iki takımında dengeli sayı bulmaları ile geçti. 6.48’te Bahçeşehir Kolejinden Langstan Hall’ın yaptığı faulu hakemlerin tekrar izlemesi sonucu sportmenlik dışı faul çıktı. (10-5) Periyodun kalan 5 dakikasının ilk başları yapılan top kayıpları ve boş şutlarla sayı anlamında daha kısır geçti. Periyot bitimine 1 dakika 39 saniye kala farkın 9 sayıya çıkması üzerine Koç Erhan Ernak molaya gitti (21-12). İlk periyot 26-14 Rytas Vilnius üstünlüğü ile tamamlandı. Marcus Foster bu periyotta Bahçeşehir Koleji potası altında bulduğu sayılarla periyodun dikkat çeken isimlerinden oldu. Bu periyotta Bahçeşehir Kolejinin düşük üçlük yüzdesi skordaki farka etkili oldu.

İkinci periyot Rytas Vilnius hücumu ve sayısı ile başladı. İkinci periyota Rytas Vilnius hızlı başladı. İlk 2 dakikada bulduğu 10 sayı ile farkı neredeyse 20 sayıya çıkarmak üzere olunca koç Erhan Ernak molaya gitti (36-18). Koç Ernak moladan da istediği gibi dönemedi. İkinci periyotun ilk yarısı Rytas Vilnius 20 sayılık farkı korudu. Bahçeşehir Kolejinin tüm hücum düzenini bozan bir baskıyla saldıran Rytas, yakaladığı savunma ribauntlarını da sayıya döndürmesi farkın kapanmamasında etkili oldu. Periyot bitimine 2 dakika 46 saniye kala Rytas Vilnius molası geldi. Periyot bitimine 59 saniye kala yapılan top kaybında Koç Giedrius Žibėnas, challenge hakkını kullandı ve hakemler tekrar izlemeye gitti. Challange hakkı koç Giedrius Žibėnas’ın kabul edildi. Soyunma odasına 48-31 Rytas Vilnius üstünlüğü ile girildi.

İlk yarı Rytas Vilnius’un 68,75 – 52,63 İki sayılık, 37,53- 27,27 Üç sayılık, 72,73-40 Serbest atış yüzdesi ve 13-9 Savunma ribaundu, 6-4 Hücum ribaundu istatistikleriyle tamamlandı.

Üçüncü çeyrek Bahçeşehir Koleji hücumu ile başladı ve daha periyottan 45 saniye geçmesine rağmen Bahçeşehir Kolejinin yakaladığı 0-5’lik seriye karşılık koç Giedrius Žibėnas molaya gitti ve moladan top kaybı yaparak döndü. Jaka Blazic’in serbest atıştan bulduğu sayı ile fark tek hanelere düştü (50-41). Üçüncü periyota temsilcimiz 12-7’lik seri ile başlaması farkında hızlıca kapanmasını sağladı. Periyotta tempo her iki takımda da iyice arttı.

Periyotun bitimine 4 dakika 48 saniye kala Rytas Vilnius, Bahçeşehir Koleji’nin yaptığı top kayıplarını sayıya döndürerek 6-0’lık bir seri yakaladı (61-48).  Rytas Vilnius periyot bitimine 4 dakika 30 saniye kala faul hakkını tamamladı. Farkın tekrar 14’e çıkması üzerine koç Ernak molaya gitti (65-51). Moladan sonra da farkın kapanması için gerekli sayıyı üretemeyen Bahçeşehir Koleji üçüncü çeyreği 70-57 Rytas Vilnius üstünlüğü ile tamamladı.

Bahçeşehir Koleji bu periyoda da hızlı başladı ve periyot bitimine 7 dakika 25 saniye kala farkı tek haneye indirdi (70-62). Farkı eritmek için hücum baskısını arttıran Bahçeşehir Koleji Marcus Foster’ın tutmak da zorlanmaya başladı. Son periyotta Rytas Vilnius’un savunma hatalarını sayıya dönüştüren Bahçeşehir Koleji farkı 6 sayıya kadar indirdi (80-74). Periyot bitimine 2 dakika 37 saniye kala Koç Erhan Ernak farkın açılmasını engellemek için molaya gitti. Mola dönüşü Jaka Blazic, kendisine üç sayılık çizgisinde yapılan faulü sayıya döndürdü ve farkı tekrar 6 sayıya indirdi (84-79). Son periyotun son dakikalarına Marcus Foster damgasını vurdu, serbest atıştan ve pota altında bulduğu sayılarla farkın kapanmasına müsaade etmedi. Periyot bitimine 45 saniye kala Bahçeşehir Koleji bençi steps itirazlarına hakem kayıtsız kaldı. Bahçeşehir Koleji baskılı hücumu sayıyla buluşmaması farkı eritmeye yetmedi. Muhammed Baygül’ün periyot bitimine 21.4 saniye kala bulduğu üç sayılık atış farkın 5 sayıya inmesini sağladı ( 93-88). Bu pozisyon üstüne Koç Ernak maç süresi için challange hakkını kullandı. Sonuçsuz kalan challange hakkı üzerine maç 95-88 Rytas Vilnius’un galibiyetiyle sona erdi.

Rytas Vilnius’dan Marcus Foster 30 sayı, 1 ribaund, 1 asist ile maçın en skorer ismi oldu. Gytis Radzevicius 11 sayı, 7 ribaund, 3 asist, Martynas Echodas ise 11 sayı, 6 ribaund, 2 asist;  Bahçeşehir Kolejinden Jerry Boutsiele 23 sayı, 10 ribaund, 2 asist, 1 top çalma, Jamar Smith 19 sayı, 2 ribaund, 1 asist, 1 top çalma, Langston Hall 13 sayı, 3 ribaund, 8 asist, 1 top çalma, Jaka Blazic 11 sayı, 1 asist ile maçın en skorer isimleri oldular.

KOÇ GÖRÜŞÜ: Son Şampiyonlar Ligi maçımız ve yerel lig maçımızda da aynı hatayı yaptık. Karşılaşmaya istediğimiz gibi başlayamadık. Özellikle defans anlamında açıklarımız oluştu. Birebir savunmadan çok fazla mesafe koyduk. Ribauntlarda eksik kaldık. Rytas Vilnius bu tip hataları çabuk cezalandırabilen bir takım. İkinci yarı hatalarımızı toparlayıp farkı erittik fakat deplasman maçlarında ibreyi terse çevirmek oldukça zorlaşıyor. Maçlara bu şekilde başlayarak mücadelemizi sürdüremeyiz. Öncelikle bu sorunu çözüp yolumuza devam edeceğiz.