TOFAŞ Genel Menajeri Tolga Öngören ve Başantrenör Ahmet Çakı, basın mensuplarılarıyla bir araya gelerek takımın şuana kadarki performansı ve FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi son 16 turuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.



ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden TOFAŞ’ın Genel Menajeri Tolga Öngören ve Başantrenör Ahmet Çakı, ligde 23 Ocak Pazar günü oynanacak Darüşşafaka Basketbol ve yaklaşan FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi son 16 turu karşılaşmaları öncesinde basın mensuplarılarıyla bir araya geldi. TOFAŞ Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen organizasyonda Başantrenör Çakı, TOFAŞ olarak hem kazanmaya devam edip, hem de oyunlarını geliştirerek Avrupa’da ve Türkiye liginde hedeflere doğru ilerlemek istediklerini söyledi. Göreve başlangıcının üzerinden 2 aylık bir sürecin geçtiğini ve Milli takım sonrası takıma katıldığında önemli bir maç trafiği içerisine girdiklerini hatırlatan Çakı, “Merkezefendi Belediye ve Beşiktaş maçları sonrası Oostende deplasmanında da kazanarak o dönemi iyi geçtik. Ancak hedef koyduğumuz, üzerimizde yer alan takımlara karşı maalesef galibiyetler alamadık. Bunda yoğun fikstürün de etkisi oldu tabii ki. Takıma sezon arasında katıldınızda elinizde olan iyi detayları koruyup, kendiniz de bazı şeyleri geliştirmek istiyorsunuz. Agresif olma, tam sahada baskılı olma isteğimizde zaman zaman geri adım atmak zorunda kaldık. Bu süreçte covid vakaları ve sakatlıklar nedeniyle bazı oyuncularımız sahada daha fazla kaldı. Tyler Ennis’in de gelmesiyle ilk 3-4 maçta ortaya koyduğumuz basketbola geri döndük açıkçası. Hem kazanmaya devam edip, hem oyunumuzu geliştirebilirsek TOFAŞ olarak hem Avrupa’da hem Türkiye’de hedeflerimize doğru ilerleyebiliriz” dedi.

AHMET ÇAKI: “KADRO VERİMİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Türkiye liginin çok dengeli bir lig olduğunu TOFAŞ organizasyonunun da uzun yıllardır üst sıraları zorlayan bir yaklaşım içinde olduğunu ifade eden Çakı, “Hedefimiz öncelikle ilk 6’nın içerisinde yer almak ve sonrasında tabii ki daha iyi bir derece alabilmek. Kadronun bu potansiyeli var, bizim sorunumuz 40 dakikanın içerisinde çok büyük kırılmalar yaşamka. Rakibe seriler verebiliyoruz, bunun tersini de yakalayabiliyoruz. Oraları iyi yönetmeliyiz. Kadro potansiyeli var ama o potansiyelin yönetimini daha iyi yapmamız gerekiyor. Ligin ilk yarısında 1-2 galibiyet fazla olabilirdi tabii ki ama bundan sonra ne yapacağımız daha önemli. Elimizdeki oyunculardan maksimuma yakın verim almaya bakıyoruz. Tyler Ennis gibi kaliteli bir ismi bulamasaydık belki bu takviyeyi de yapmayabilirdik. Önümüzdeki şartlarda çok kolay gözükmese de böyle bir oyuncu bulur ve bu süreçte bir eksiklik hissedersek başka takviye olabilir. Şu anda yoğun bir maç trafiğinin arefesindeyiz. Önemli olan elimizdeki oyuncuları sağlıklı tutabilmek ve maksimum verim alabilmek. Sezonun kalan bölümünde takımı doğru yöneterek kalan maçlarda daha iyi olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TOLGA ÖNGÖREN: “TÜRKİYE KUPASI FINAL FOUR’U BURSA’DA”

Başantrenör Ahmet Çakı ile birlikte ilk defa böyle bir organizasyon düzenlediklerini belirten Tofaş Spor Kulübü Genel Menajeri Tolga Öngören ise altyapıya olan yatırımlarının devam edeceğini belirtti. Sezonun zor şartlarda da olsa devam ettiğini ifade eden Öngören, “Türkiye liginde ikinci yarıya başladık. İki maç oynandı. Önümüzde sezonun kalanında uzun bir süreç var. 25 Ocak’ta FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turumuz başlayacak. Geçen yıl oynanamayan Türkiye Kupası da bu yıl oynanacak. Kupanın Final Four’u Bursa’da Nilüfer TOFAŞ Spor Salonu’nda yapılacak. Bu gelişme hem Bursa basketbolu için, hem de salonun tekrar gündeme gelmesi için iyi şey tabii ki” dedi.

BURSA’YA YENİ BİR SALON GEREKİYOR

Bursa basketbolunun altyapısına değinen ve Bursa’ya yeni bir salonun kazandırılması gerektiğine vurgulayan Tolga Öngören, “Bursa’da basketbol altyapısı anlamında büyük bir kan kaybı var. Bursa, hem futbolda, hem basketbolda hem de voleybolda oyuncu potansiyeline sahip yetiştirici bir kent. A Takımlar seviyesinde durum iyi ama şehir olarak maalesef altyapıya yatırımı bıraktık, bunun yansımalarını 3-5 yıl sonra göreceğiz. Bursa’nın ayrıca TOFAŞ Spor Salonu dışında bir tane daha salona ihtiyacı var. Yerel yönetime taleplerimizi bildirmemiz lazım. İlle de 10 bin kişilik salon olması gerekmiyor. Bu şehrin FIBA standartlarındaki turnuvalara ev sahipliği yapabilmek ve altyapılarını geliştirebilmesi için 3-5 bin kişilik ikinci bir salona ihtiyacı var. Atatürk Spor Salonu çok kıymetli bir yerdeydi tabii ki ancak bu salonun şehrin içerisinde ulaşılabilir bir yerde olması şart” dedi.

AKRAN GEMLİK İLE BİR MODEL YARATMAK İSTEDİK

Akran Gemlik Basketbol ile gerçekleştirdikleri işbirliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan Öngören şu ifadeleri kullandı; “Bizim bir basketbol operasyonel piramidimiz var. Türkiye’de BGL’yi bitiren çocukların bir anda çıkıp BSL’de oynamaları kolay değil. Burada aslında geçmişte hatalar yaptık. Çocuklardan hazır olmadıkları seviyede iş yapmalarını istedik. Burada BGL ile BSL arasında, doğru organizasyonda sorumluluk alabilecekleri bir geçiş sürecine ihtiyaçları var. Bu tabii ki 2-3 senelik bir süreç. Bu nedenle Akran Gemlik Basketbol ile pilot takımı işbirliğine gittik. Oyuncunun altyapıdan çıktıktan sonra BSL’ye gelmeden önce mutlaka TBL’de 1-2 yıl geçirmesi lazım. Burası sadece TOFAŞ altyapı oyuncusunun yeri değil, başka yerlerden de potansiyelli oyuncular aldık, almaya da devam edeceğiz. Bu organizasyona önem veriyoruz. Bunu yaparken bir model yaratmak istedik. Kazanmanın kaybetmenin çok önemli olduğu BSL’de koçtan 18 yaşındaki oyuncuyu oynatmasını beklemek çok realistik olmayabiliyor. Beklemek, sabretmek lazım. Bu modelin mutlaka hem kulüplere, hem Türk basketboluna katkıları olacaktır.”

TOFAŞ Basketbol Takımı, ING Basketbol Süper Ligi 18. haftasında 23 Ocak Pazar günü saat 13.00’de sahasında Darüşşafaka Basketbol’u ağırlayacak. Mavi Yeşilliler, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi son 16 turu J Grubu ilk haftasında ise 25 Ocak Salı günü saat 20.00’de evinde Hereda San Pablo Burgos – Darüşşafaka Basketbol play-in eşleşmesinin galibiyle kozlarını paylaşacak.