12. TÜBAD - Mehmet Baturalp Turnuvası açılış karşılaşmasında Darüşşafaka Tekfen ile Khimki Moskova karşı karşıya geldi. 21 Eylül Cuma günü Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanan mücadelede rakibini 73-70’lik skorla geçen Darüşşafaka Tekfen adını finale yazdıran taraf oldu. 


Karşılıklı sayılarla başlayan mücadelede ilk üç dakikalık bölüm 7-7’lik eşitlikle geçildi. Üstünlüğün sürekli olarak el değiştirdiği çeyreğin bitimine dört dakika kala yakaladığı 5-0'lık seriyle Rus ekibi 15-13 öne geçerken, Darüşşafaka Tekfen molaya gitti. Mola dönüşü üst üste dış isabetler bulan Ahmet Çakı’nın öğrencileri oyunda kontrolü eline alarak ilk çeyreği 24-17 önde tamamladı. 

Khimki Moskova İkinci çeyreğe 4-0 ile girse de Jeremy Evans ve Zanis Peiners ile üç sayılık isabetler bulan Darüşşafaka Tekfen skordaki kontrolünü sürdürdü. Çeyreğin bitimine 05:31 kala skoru 24-33’e getiren yeşil-siyahlı ekip rakibini molaya zorladı. Molanın ardından hücumda üst üste top kayıpları yapan Daçka karşısında 8-1’lik bir seri yakalayan Rus ekibi çeyreğin bitimine 03:21 kala skoru 32-34 getirdi ve bu kez molaya giden taraf Darüşşafaka Tekfen oldu. Kalan sürede rakibine öne geçme şansı tanımayan Darüşşafaka Tekfen soyunma odasına 33-40’lık skorla önde giden taraf oldu.



DARÜŞŞAFAKA TEKFEN SON BÖLÜMÜ İYİ OYNADI

İkinci yarının başında her iki takımda hücumda etkili bir oyun ortaya koyamazken, Crocker ile skor bulmaya devam eden Khimki Moskova ilk dört dakika geride kalırken 40-43 ile farkı üç sayıya indirdi. Hücumda daha akıcı oynamaya başlayan Darüşşafaka Tekfen bu çeyrekte son üç dakikaya 44-48 önde girdi. Fakat üst üste bulduğu sayılarla kısa sürede skoru 49-50’ye getiren ve rakibini molaya gönderen Khimki Moskova mola dönüşü uzun bir aranın ardından 51-50 ile öne geçti. Kalan kısa sürede karşılıklı sayılar göze çarparken son bölüme 54-54’lük eşitlikle gidildi.

Son bölüme iki takım da üst üste hücumlardan boş dönerek başlarken, Doğuş Özdemiroğlu’nun sportmenlik dışı faulü sonrasında çizgiden isabetler bulan Dee Bost bitime sekiz dakika kala Khimki Moskova’yı 56-54 ile öne geçirdi. Savunmaların sertleştiği son bölümde karşılıklı sayılar göze çarpsa da Khimki Moskova bitime 04:16 kala 65-62 ile üstün olan taraftı. Bu çeyrekte oldukça etkili oynayan Ray McCallum’ın önderliğinde bitime iki dakika kala 65-69 ile öne geçen Darüşşafaka Tekfen rakibine yeniden öne geçme şansı vermedi ve mücadeleyi 70-73’lik skorla galip tamamladı.

Darüşşafaka Tekfen’de süre alan tüm oyuncular skora katkı yaparken, 18 sayı 4 ribaund 3 asist ile etkili bir oyun ortaya koyan Ray McCallum maçın “En Değerli Oyuncusu” seçildi. Yeşil-siyahlı ekipte Markel Brown 14 sayı 2 ribaund 2 asist, Michael Eric 9 sayı 4 ribaund ve Jeremy Evans 8 sayı 9 ribaund ile öne çıkan diğer isimler oldu.

Khimki Moskova’da 19 sayı 2 ribaund 2 asist ile oynayan Tony Crocker en skorer isim olurken, Jordan Mickey 12 sayı 8 ribaund 3 asist, Malcolm Thomas 9 sayı 5 ribaund 2 asist ve Dee Bost 9 sayı 3 ribaund 3 asist ile oynadı.



DARÜŞŞAFAKA TEKFEN BAŞANTRENÖRÜ AHMET ÇAKI’NIN AÇIKLAMALARI

Karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunan Darüşşafaka Tekfen Başantrenörü Ahmet Çakı, Euroleague seviyesindeki takımlara karşı oynadıklarını söylerken, galibiyetten ötürü mutlu olduğunu dile getirdi.

Çakı karşılaşmayla ilgili olarak “TÜBAD turnuvası bizim için önemliydi. Çok hazırlanma şansı bulamadık ve tek idmanla buraya geldik. İlk kez kendimizi Euroleague seviyesinde bir takıma karşı test etme şansı yakaladık. O yüzden de bu maçı sert ve tempolu oynamaya çalıştık. Takım halinde oynadığımız bölümleri iyi oynadığımızı düşünüyorum. Yarınki rakibimize göre de hazırlanıp oynayacağız.” ifadelerini kullandı.
Darüşşafaka Tekfen’in tecrübeli oyuncusu Oğuz Savaş da turnuvanın önemine değindi ve takım olarak eksilerini kapatacaklarını söyledi.

Savaş yaptığı açıklamada “Önemli takımların olduğu önemli bir turnuva. Bugün Khimki’ye karşı Euroleague için güzel bir prova oldu. Genel olarak iyi oynadığımız bir maçtı ama eksiklerimiz de vardı. Geliştirmemiz gereken de birçok şey var. Eksiklerimizi düzeltip daha iyi oynar hale geleceğiz. Hazırlanmak için vaktimiz de var. Kazandığımız için mutluyuz.” şeklinde konuştu.